stap 1: een telefonische screening
Als u -veelal op verwijzing van uw huisarts- contact zoekt met de praktijk, zult u allereerst worden uitgenodigd voor een telefonische screening. In dit telefoongesprek kunt u vertellen waarvoor u hulp wenst en wat u hoopt te vinden binnen de praktijk. Ik zal op basis van dit telefoongesprek een inschatting maken in hoeverre ik iets voor u zou kunnen betekenen. Als ik inschat dat ik mogelijk iets voor u kan betekenen, volgt een uitnodiging voor een intakegesprek.
stap 2: de intakefase
Binnen de intakefase wordt verder uitgediept waar de hulpvraag ligt. Soms kan hierbij gebruik gemaakt worden van psychodiagnostische vragenlijsten teneinde de hulpvraag verder te verduidelijken. Door observatie en informatie uit de gesprekken wordt allengs een beeld gevormd van uw problematiek. Om de behandeling goed te laten aansluiten bij uw klachten, dient er tevens een DSM-classificatie te worden vastgesteld: een naam voor de door u ingebrachte klachten. Deze DSM-classificatie is eveneens noodzakelijk om bij uw ziektekostenverzekering de psychologische hulpverlening vergoed te krijgen.
Daarnaast zal er middels de HoNos+ door uw behandelaar een zorgvraagtypering vastgesteld worden, die wordt opgeslagen in uw epd.
elektronisch patiëntendossier
Voor het noteren van informatie uit de intakefase en de vragenlijsten, en de verdere behandeling, wordt een elektronisch patiëntendossier (EPD) gebruikt. Het EPD wat ik gebruik is van Intramed, waarbij via een beveiligde verbinding toegang wordt verkregen tot de gegevens in het dossier. Ook de verwijzing van de huisarts, en verdere informatie, zoals bijvoorbeeld rapportages van de sessies, en rapportages aan de huisarts, of eigen stukken komen in het dossier. U kunt inzage krijgen in uw dossier.
Het inzicht verkregen uit de intakefase wordt gebruikt om tot een geschikt behandelplan te komen. Als wij het beiden hierover eens zijn gaan wij over tot behandeling.
Alvorens wij echter starten met de behandeling volgt een afname van een aantal ROM-vragenlijsten. ROM staat voor Routine Outcome Monitoring. Ik gebruik hiervoor de Brief Symptom Inventory (BSI) die de huidige klachten in kaart brengt; de Mental Health Continuum-Short Form (MHC-SF) die de positieve geestelijke gezondheid meet; en eventueel een andere (ROM) vragenlijst meer specifiek gericht op hoofdklacht. Deze vragenlijsten worden verstuurd vanuit Therapieland. U krijgt een e-mailbericht met een link naar een beveiligde omgeving waarin u online de vragenlijsten kunt invullen.
stap 3: de behandeling
Tijdens de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van cognitieve gedragstherapie en schematherapie, EMDR en mindfulness, met elementen vanuit de hypnotherapie, psychoanalytische psychotherapie en de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie. Psychologische behandeling is een proces waarin samenwerking tussen psycholoog en cliënt voorop staat: alleen dan zult u zelf kunnen profiteren van de behandeling.
Periodiek wordt de behandeling geëvalueerd, waarbij andermaal ROM-vragenlijsten zullen worden afgenomen, maar tevens binnen een evaluatiegesprek wordt stilgestaan wat in de afgelopen periode van behandeling bereikt is en wat de doelen voor de komende periode moeten worden.
stap 4: afronding behandeling
Als de behandeling effectief blijkt zal na verloop van tijd de behandeling afgerond kunnen worden. Wederom zullen er dan weer ROM-vragenlijsten ingevuld gaan worden, en tevens zal er met u een eind-evaluatiegesprek plaatsvinden, waarin de vragen centraal staan wat voor u heeft gewerkt, wat voor u niet heeft gewerkt en wat u hebt gemist in de behandeling. Ook bestaat er ruimte voor het bespreken van de rol van de behandelaar.
Als de behandeling niet zo goed verloopt, nauwelijks effectief blijkt, dan is het zinvol deze behandeling niet te lang te laten voortduren. Doordat behandelaar doorlopend alert is op signalen die hierop wijzen, zal dit voorkomen dat een nutteloos behandeltraject verder wordt voortgezet. We zullen dan wellicht voortijdig moeten besluiten om de behandeling te stoppen.
Bij afronding wordt er -mits u daar toestemming voor geeft- de huisarts op de hoogte gesteld van het behaalde resultaat.